
Fondue wymyślili szwajcarscy pasterze alpejscy, którzy żyli daleko od cywilizacji, jedząc tylko to, co sami przygotowali - chleb i ser. Ciepłe serowe sosy przygotowywali z jednego lub dwu rodzajów sera i wina oraz nalewki z czereśni.
Dopiero mnóstwo później powstały inne połączenia. Znakomite serowe fondue można przygotować w głównej mierze z sera emmental, z niebieską pleśnią i sera pleśniowego.Ser należy rozpuścić w garnku na mniejszym ogniu.
Można dodać trochę śmietany, przypraw lub czosnku. Następnie na widelczyki nabija się kawałki pieczywa lub mięsa, maczając je w rozpuszczonym sosie serowym. Komplet fondue serowego składa się z 10 części, został produkowany w połączeniu ceramiki żaroodpornej, metalu, drewna, plastiku i stali nierdzewnej.
komplet posiada: 1x ceramiczna dekorowana patelnia z rączką 1x taca drewniana 1x stojak metalowy 1x palnik ze stali nierdzewnej 6x widelec ze stali nierdzewnej z plastikową rączką