
Leczy reumatyzm, przewód pokarmowy i przeziębienia, działa przeciwgorączkowo.
"Pięciornik" z kolekcji "Zioła Ałtaju" sugerowane są jako dopełniające źródło garbników zawierających katechiny.
Kłącza z korzeniami i łodygami pięciornika zawierają kwasy naturalne, olejek eteryczny, witaminę C, karoten, katechiny, flawonoidy, kwasy fenolokarboksylowe itp.
Pięciornik efektywnie zwalcza dużo chorób. Odnawia wszystkie komórki organizmu, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji i nie wpływa negatywnie na zdrowe narządy.
Z uwagi na fakt, iż pięciornik nie jest użytkowany w oficjalnej medycynie, jego skład chemiczny nie został dostatecznie zbadany. Jednak pięciornik zawiera sporo garbników, dzięki temu może być użytkowany głównie jako środek przeciwzapalny i ściągający.
dodatkowo pięciornik ma cechy hemostatyczne, napotne, przeciwbólowe i gojące rany. Wodny napar z kłączy może być używany przy grypie, bólach ciała, krwawieniach (zwłaszcza hemoroidach). Pięciornik ma w dodatku wyraźny efekt resorpcji, co umożliwia używanie go w postaci ekstraktów alkoholowych na guzy tarczycy i mastopatię.
Sposób przygotowania pięciornika:
1. Nastojka:
Wlej 1 łyżkę suchej trawy i korzeni 1 szklanką wrzącej wody, potrzymaj w termosie 1 godzinę. Pij 1/4 szklanki 3-4 razy dziennie.
2. Nastojka:
dorośli - 1 łyżkę posiekanego materiału roślinnego zalać 1 szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 15 minut, odcedzić, wypić 1/3 szklanki 3 razy dziennie z posiłkami.
3. Nastojka z 40% alkoholem:
50 g pięciornika zalać 0,5 l alkoholu. Zostawić poprzez 21 dni w ciemnym miejscu. Przyjmować 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie lub zewnętrznie w postaci rozcierania bolących stawów.
Napary wodne i alkoholowe stosuje się w postaci płukania jamy ustnej w celu wzmocnienia dziąseł i przy ostrym bólu zęba.
składniki: korzenie i kłącza pięciornika błotnego.