Polska - Prebiotyki i probiotyki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Jogurt domowy BIFIVIT żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO

Jogurt domowy BIFIVIT żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO

PL 15.20 zł.

3 lat Nowy Sprzedam 30 odsłon ID #4423138

Opis

QR CODE

OPIS Jogurt domowy BIFIVIT żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu gromadzi połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego.


Bifivit to sprawdzony poprzez lata towar, który przez mnóstwo osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zagwarantuje delikatny, niedużo kwaśny smak, który uwielbiają dzieci.


Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na obfitość zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać na dodatek osoby dorosłe.


przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, gwarantując jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakteriidodatkowo ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.) składniki(liofilizowane szczepy bakterii):Bifidobacterium lactis BI-04-SD5219, Bifidobacterium lactis BI-07-SD5220, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus.


Jak przygotować jogurt domowy Vivo?Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce.


Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki precyzyjnie rozetrzeć by rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję.Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.w przypadku mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 poziomów C.Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania.


Aby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, nieprzeciętną do namnażania się kultur bakterii.


Mleko można również podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i skrupulatnie wymieszać.Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło konieczne bakteriom do namnażania się).


Garnek należy starannie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można również przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką.


Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć wielkim ręcznikiem albo kocem.Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję.


Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.Gotowy produkt przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp.


należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.Jogurt można przygotować też w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych maszyn.Uwaga!Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste.


Zaleca się, by najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

Arkana Smaku
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane