Polska - Prebiotyki i probiotyki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Jogurt domowy FIT & SLIM żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO (4820

Jogurt domowy FIT & SLIM żywe kultury bakterii probiotyk opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO (4820

PL 15.20 zł.

3 lat Nowy Sprzedam 24 odsłon ID #4423135

Opis

QR CODE
elementyStreptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bi dobacterium lactis, Lactobacillus gasseri W 1 g znajduje się ok. 20 mld bakterii (w tym ok. 2 mld L. Gaseri). 1 fiolka mieści 0,5 g. OpisZakwaska Fit&Slim to propozycja dla osób, które chcą zmienić swój sposób odżywiania, wejść na drogę aktywności fizycznej i zdrowej diety. Starter do przygotowania domowego jogurtu gromadzi żywą mikroflorę, a jej uwydatniającym się składnikiem jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. "probiotyk fitness". Jogurt uzyskany przy pomocy startera Fit&Slim to perfekcyjna propozycja dla osób dbających i chcących zadbać o poprawną sylwetkę. Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi idealny posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (gromadzi tylko naturalnie występujące cukry), a także innych zbędnych dodatków np. Mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i korzystnie przyswajalne elementy odżywcze. Warto pamiętać,skrupulatna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. Jak przygotować jogurt domowy Vivo? Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki precyzyjnie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał możliwie drobną konsystencję. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego. W sytuacji mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C. Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Żeby uzyskać odpowiednią temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, idealną do namnażania się kultur bakterii. Mleko można również podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i dokładnie wymieszać. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem lub kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można również przelać do naczynia rodzaju termos, słoik z pokrywką albo miski z pokrywką. Aby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć znacznym ręcznikiem albo kocem. Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp. Gotowy towar przechowujemy w lodówce nie dłużej poprzez 7 dni. Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Jogurt można przygotować także w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych maszyn. Uwaga! Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, by najpierw wyparzyć je wrzątkiem.
Arkana Smaku
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane