
Agar- agar to naturalna substancja żelująca pochodząca z krasnorostów.
Jest bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny. Wspaniały do mięs, ryb, ciast i deserów.
Rozpuszcza się w temperaturze powyżej 80ºC (najlepiej dodać go około punktu wrzenia potrawy) a tężeje w 32ºC- 39ºC. Nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej (nie wymaga trzymania w lodówce). Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu. Podgrzewanie i studzenie płynu można wielokrotnie powtarzać.
Agar agar (organiczny)
Wartość odżywcza w 100 gwartość energetyczna: 720kJ/172kcal
tłuszcz: <0,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
węglowodany: 0,4g w tym cukry: 0,0g
błonnik: 86,0g
białko: <0,1g
sól: 0,0g
Informacja alergenna
towar może zawierać alergeny: gluten, orzechy, soję, seler i sezam.
Zalecane warunki przechowywania Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
szczegóły artykułuKraj Producenta: Polska