
Miód Leśny BIO 380 g Eko Barć
Skład:
miód leśny 100%*
*certyfikowany ekologiczny
Opis:
Eko-Barć jest pierwszą pasieką w Polsce stwarzającą produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia EKOLAND, zrzeszającego producentów żywności organicznej, bez chemii, w zgodzie z naturą. Jakość towarów jest pod stałą kontrolą niezależnych inspektorów. Eko-Barć jest rodzinną pasieką, posiadającą wielopokoleniową tradycję pszczelarską. Usytuowana jest w Borach Tucholskich na obszarze projektowanego rezerwatu biosfery o znaczeniu międzynarodowym. Naszą wizytówką jest piękna i nieskażona przyroda. Miody z pasieki Eko-Barć nie są pasteryzowane i są niestabilizowane chemicznie.
Miód leśny - dziki miód łąk śródleśnych (tradycja z Biernatki)
kiedy: maj - wrzesień (cale lato)
kolor: jasnobursztynowy
zapach: dziko rosnących kwiatów, poszycie leśne
konsystencja: przeciętnieziarnista
smak: słodko-ostry
Miód żywy, dynamiczny biologicznie, tłoczony na zimno. Pakowany ręcznie. Nie podgrzewany.
błyskawicznie krystalizuje. Prawdziwy smak miodu.
ergonomiczne porady z pasieki Eko Barć:
* Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej jest nad wyraz niedługo;
* Nie podgrzewaj miodu do temperatury powyżej 40 poziomów;
* Najlepiej spożywaj miód rozpuszczając go w zimnej wodzie wieczorem, a pij letni roztwór rano;
* Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek itp.;
* Trzymaj miód w temperaturze najlepiej 14 poziomów, bez dostępu światła i wilgoci; słoik musi być szczelnie zakręcony;
* Powyżej 20 poziomów wierzchnie warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji: wytrąci się osocze, czyli fruktoza (przede wszystkim przy miodach ciemnych, np. Gryczany);
* Miód bardzo długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być podejrzany o sfałszowanie (sacharoza opóźnia krystalizację);
* Krystalizacja miodu musi być jednolita;
* Miód nie może występować w formie ciągliwej masy.
O pasiece Eko Barć:
Pasieka Eko Barć powstała w 1954 roku. Należy do rodziny Patalas Ojciec i Synowie.
Są pierwszymi pszczelarzami w Polsce, którzy uwierzyli w możliwości prowadzenia pasieki metodami naturalnymi.
W 1954 roku ojciec Patalas dostał pierwsze ule z pszczołami. I tu zaczyna się wielopokoleniowa historia pasieki.
Eko Barć jako pierwsza w Polsce uzyskała ATEST ekologicznY STOWARZYSZENIA EKOLAND zrzeszającego producentów żywności ekologicznej.
Produkcja ta jest oparte tylko na naturalnych metodach gospodarowania w pasiece, czyli nie stosowania środków chemicznych.
Jakość artykułów jest pod stałą kontrolą jednostek pilnujących AGROBIOTEST.
naturalna pasieka Eko Barć położona jest w Borach Człuchowskich (zachodnia część Borów Tucholskich), skrupulatniej to osada Biernatka, położona w przeuroczym zakątku Polski, o największej lesistości w kraju.
Wizytówką jest przepiękna i nieskażona przyroda.
Kraj pochodzenia: Polska (Bory Tucholskie)
dokumenty: BIO, Agro BIO Test
Ciekawostki z Eko-Barci
Czy wiesz że...
- nasze miody są biologicznie aktywne, tłoczone na zimno, pakowane ręcznie, niepodgrzewane, momentalnie krystalizują
- nasze miody nie podlegają standaryzacji, czyli nie są ujednolicane. Niejednokrotnie miody z jednej pasieki mogą różnić się smakiem i barwą
- W temperaturze powyżej 20 °C nasze miody mogą ulec rekrystalizacji, co nie jest wadą. Bioróżnorodność roślin powoduje, że miód ekologiczny może się rozwarstwić (rozmaity skład chemiczny miodu, czyli stosunek fruktozy do glukozy warunkuje jego zachowanie w słoiku).
- pszczoła, by stworzyć miód, pobiera z kwiatów nektar. Następnie przez potrącanie pylników, pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. Pszczoła przynosi do ula 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W ulu pszczoły dodają enzymy, kwasy organiczne, odparowują i magazynują jako miód
- pszczoła lecąc po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu
- pszczoły porozumiewają się za pomocą tańca. Tańce pszczół to regularni1e powtarzające się ruchy zawiadamiające inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska, np. O obecności pożytku i jego położeniu względem ula. Możemy uwydatnić taniec kolisty – kiedy źródło pożytku jest w minimalnej odległości od ula czy też taniec wywijany – gdy odległość jest pokaźniejsza niż 100 m.
- w jednym sezonie przeciętnie rodzina pszczela „produkuje" około 100 kg miodu. Przy czym pszczelarz zbiera tylko 10 kg, gdyż aż 90 kg jest konieczne na wyżywienia i przezimowania pszczelej rodziny
- w jednej pszczelej rodzinie jest około 40 – 50 tysięcy robotnic (zimą jest ich ok. 10 tysięcy)
- aby zebrać pół kilograma miodu cała pszczela rodzina pokonuje drogę odpowiadającą dwukrotnemu okrążeniu ziemi
- by wytworzyć kilogram miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach około... Cztery miliony razy
- pszczoły miodne zapylają 80% roślin pożytkowych
- pszczoła jest jedynym owadem na świecie, który kreuje pokarm dla człowieka
- jedna pszczoła produkuje w ciągu swojego życia jedną łyżeczkę miodu
- nieznaczna łyżeczka miodu posiada około 40 kalorii
- średni czas życia pszczoły miodnej to ok. 35-40 dni, natomiast pszczoły zimowej nawet do 9 miesięcy
- przeciętnie pszczoła zbiera nektar przez 15 dni
- pszczoła lata z szybkością ok. 20 km na godzinę