
Grecki miód kasztanowy Melidoron jest produkowany zarówno z nektaru, jaki i spadzi kasztanowca jadalnego rosnącego w dziewiczych lasach południowo-wschodniego Peloponezu na wysokości ponad 800 m. N.p.m. Miód zbierany jest wczesnym latem od czerwca do lipca.
Spadź to słodka wydzielina wydalana poprzez mszycę, w tym wypadku poprzez mszyce z gatunku Myzocallis Castanicola, która żeruje pod liśćmi i na kielichach otaczających owoce kasztanowca. Co interesujące, w tym przypadku pszczoły poza spadzią zbierają także pyłek i nektar z kwiatów kasztanowca, co w efekcie wpływa na nektarowo-spadziowy charakter miodu. Poza tym miód zawiera nieraz nektar innych zróżnicowanych dzikich kwiatów i ziół rosnących w bliskiej okolicy, co sprawia, że stanowi on prawdziwą ucztę smaków dla miłośników miodów.
Grecki miód kasztanowy Melidoron znamionuje się specyficznym niepowtarzalnym, nieco pikantnym, ziołowym smakiem. Jest miodem jedynie lekko słodkim z nutką cierpkiej goryczy. Akcentuje go na dodatek mocny i aromatyczny zapach. Jego odcień ma przeróżne odcienie od brązowej do ciemnobrunatnej. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy bardzo wolno krystalizuje się pozostając w postaci płynnej ponad rok.
Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie przefiltrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych cechy spadzi i pyłku. Smak oraz odcień miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w przypadku wszystkich miodów, bowiem szczególnie rzadko powstają one w stu procentach z nektaru czy spadzi skatalogowanych wyłącznie z jednej rośliny, zwykle pojawiają się w nim niewiele znaczące domieszki nektaru bądź spadzi innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku solidnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi dokładnie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszystkich etapach produkcji.
Miód grecki jest uważany za jeden z najkorzystniejszych na świecie będąc połączeniem tego co najlepsze w Grecji, czyli wyjątkowo przeróżnej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to zasobność greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.
Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C przez cały okres przechowywania).
informacje dodatkowe:
- Kategoria: miód nektarowo-spadziowy
- barwa: c iemnobrunatny
- Smak: niedużo słodki, lekko gorzki i pikantny
- Zapach: a romatyczny
- Czas krystalizacji: powyżej 18 miesięcy
- Czas zbiorów: czerwiec – lipiec
- Region: Południowo-wschodni Peloponez