
Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia z robinii akacjowej, zwaną przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą. W stanie płynnym - patoka, miód akacjowy ma barwę jasno-słomkową poprzez żółto-słomkową do zielonkawej. Niekiedy jest tak nad wyraz jasny, że wydaje się on być nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy ze wszelkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.
Pod względem konsystencji i barwy przypomina syrop z cukru buraczanego. Z uwagi na wysoką zawartość cukru owocowego - fruktozy, pozostaje w stanie płynnym poprzez długi okres i szczególnie wolno krystalizuje. Odznacza się delikatnym, subtelnym, lekko mdłym aromatem, korelującym z kwiatami akacji. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszelkich miodów.
Ponieważ gromadzi fruktozę, jest sugerowany osobom eliminującym z diety cukier buraczany, czyli sacharozę. Znamionuje się także wyższą zawartością sacharozy aniżeli inne miody nektarowe (7-10%).
Ze względu na delikatny smak i aromat i odpowiednią konsystencję jest modnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Jest niezwykle uznany poprzez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych jednocześnie dla dzieci starszych jak i niemowląt.