Polska - Miody - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Miód MGO 400+ 250g

Miód MGO 400+ 250g

PL 129.00 zł.

3 lat Nowy Sprzedam 22 odsłon ID #4375629

Opis

QR CODE

atrybuty MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może prawidłowo wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa prawidłowo na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • w dodatku, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne cechy miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, by sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, lecz też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba pomiędzy innymi o to, by temperatura w której miody są stworzone i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto również dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

dane podstawowe

Nowozelandzki, Miód Manuka MGO™ 400+ 250 g to jeden z zwykle kupowanych towarów w naszym sklepie. Znamionuje się niezwykle wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).

Występujące jedynie w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich nieszablonowych parametry:

  • niezwykle korzystny wpływa na ulepszenie i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
  • wg. Nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach,również pobudza wzrost liczby korzystnych, probiotycznych bakterii jelitowych
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 1000g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa miesiące.

Różnice między MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

przystępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi pozostały przebadane. najszczególniej popularną i szanowaną spomiędzy nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), jednakowo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje.
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, stworzony w oparciu o informacje opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam informacji) jest następujący.

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich korzystny, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza konsumentów w błąd. Ma to związek z wyjątkowo nieprzystępną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40%!) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu i próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny obecnie użytkowany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres pozostał opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation aby HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] oraz na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany poprzez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza konsumentów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, wytwarzanych jedną z dwóch wykorzystanych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie pozostały zmienione przez erratę.
  • dodatkowe badania zlecone poprzez organizację nie pozostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata została opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero teraz, kiedy niezwykle nieznaczna produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest skutkiem niezwykle złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii w trakcie dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie posiadają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po znacznie wyższych niż dotąd cenach, co przekłada się na zwiększoną cenę produktu dla Klienta.

producent Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami oraz stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób posiada zapasy, które umożliwiają utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w sytuacji, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, poprzez co rozumie się siłę niepowtarzalnych atrybuty tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie wykorzystywane przy prowadzeniu tych badań są kompletnie różnorodne, co przekłada się na to, czy nabywając artykuł możemy posiadać pewność,należycie wydajemy swoje pieniądze, czy też nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? niełatwy dobór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający cechy miodu Manuka jednoznacznie rekomendują dobór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w przypadku prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, lecz ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF®! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za specyficzne właściwości miodu Manuka. Występuje ona w istotnych ilościach wyłącznie w niektórych, najkorzystniejszych miodach Manuka. Tworzy się w miodzie w sposób w całości naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest wykonywane z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, że dla tego samego miodu otrzymują rozmaite wyniki z zróżnicowanych laboratoriów. Jest również dużo skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium." Problem niedokładności wyników testów NPA jest perfekcyjnie znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA oraz naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety klienci, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy marka dysponujący dwoma przeróżnymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się wynikiem mniej czy bardziej dobrym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie pomiędzy NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


unikalność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze różnorodne próbki miodu mogą posiadać przeróżną gęstość, a więc poszczególne próbki w najróżniejszy sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może posiadać stanowczy wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób przeróżny, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To jeszcze ma stanowczy wpływ na ocenę energiczności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są przez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres aktywności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w zróżnicowany sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro nawet producenci miodów stosujący badanie NPA mają wątpliwości, co do efektywności swojej metody, to naszym zdaniem kupujący nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, iż zakupiliśmy produkt najwyższej jakości, a jego produktywność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje właściwości?

Każdy miód jest substancją o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną znaczną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, że inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, iż bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o oryginalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszystkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.

Świat Miodów
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane