
Nazywany 'Królem Miodów', ponieważ trudność i pracochłonność w pozyskaniu oraz nieznaczna liczba wrzosowisk w Polsce sprawia,dostępny jest w nielicznych pasiekach. Pozyskiwany jest od pszczół w okresie wakacyjnym - od lipca do października, z kwiatów wrzosu. Z 'pól wrzosowych' pszczoły zbierają nektar na miód o konsystencji galaretki, który urzeka zapachem wrzosu i niezapomnianym, gorzkawym smakiem, co nie oznacza iż nie jest słodki. Ma niezwykle miły, delikatny smak i aromat przypominający zapach kwiatów wrzosu. Ma barwę jasnobrunatną z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem. Galareta robi się w nim stosunkowo szybko. Po ewentualnym skrystalizowaniu robi się pomarańczowy rzadziej ciemnobrunatny. Ma on wtedy konsystencje drobnoziarnistą. W smaku jest lekko gorzki ze słodkim dnem. 'W oddali' wyczuwa się też nutę ostrości. Dość potężnie wyczuwalny jest zapach wrzosu co powoduje, iż jest on tak aromatyczny.