
Miód Wrzosowy jest szczególnie renomowany za swoje i nazywany "królem miodów" ze względu na ograniczoność wrzosowych pożytków w Polsce. Celem pozyskania tego miodu ule umieszczane są przez pasiekę na poligonie wojskowym, gdzie znajduje się największe wrzosowisko w okolicy. Lecz uzyskanie czystego miodu wrzosowego jest nad wyraz niełatwe ze względu na wrześniowe warunki atmosferyczne.
Co najszczególniej standardowe- w stanie płynnym, miód wrzosowy ma galaretowatą postać! Po procesie krystalizacji, jego konsystencja zmienia się na ziarnistą i masłowatą.
użycie miodu wrzosowego:
- doskonale sprawdza się jako ochrona w sezonie przeziębień
- Pomaga na zaburzenia układu moczowo-płciowego: ukoi problemy z takimi narządami jak: pęcherz, prostata czy również nerki. Miód zaleca się do zażywania profilaktycznego poprzez panów narażonych na problemy z układem moczowo-płciowym.
- parametry antyseptyczne, bakteriobójcze.
- dodatkowo uważany jest za naturalny lek przy chorobach oczu czy układu pokarmowego.
Kolor: W stanie płynnym, miód wrzosowy jest koloru rubinowo-brunatnego. Po procesie krystalizacji kolor lekko wpada w pomarańcz.
Smak: błogi, lekko gorzkawy smak.
Zapach: Zapach kwiatów wrzosu.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-15 st. C)
Czas kwitnienia: Sierpień/ wrzesień
Krystalizacja: Kilka tygodni, miesięcy.