
Miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, zbierany jest dopiero pod koniec lipca. W swojej pierwotnej postaci - płynnej patoki, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego, a także wyjątkowo silny aromat kwiatów gryki, a smak ostry, lekko piekący. Dzięki temu pasuje on do wonnych ciast i wypieków. Miód gryczany po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki i konsystencję krupkowatą. Ze względu na dużą zawartość substancji odżywczych, miód ten zakwalifikowany jest obok miodu spadziowego do najistotniej wartościowych. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50% nektaru z gryki i 50% spadzi stawiany jest na pierwszym miejscu wśród miodów dedykowanych od celów odżywczych... I nie tylko. Ziele, kwiat i nektar gryki zawierają rutynę. W porównaniu z innymi miodami kwiatowymi, miód gryczany ma wyższą zawartość fruktozy.