
Miód Fasolowy to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych, standardowych dla Roztocza. Ma silny aromat pochodzący od kwiatów fasoli. Jest mało słodki i lekko kwaskowaty.
Co niebanalne, Roztocze jest jednym z najmniej zachmurzonych i najlepiej nasłonecznionych w okresie letnim obszarów Polski i to właśnie dzięki czemu tutejsze warunki klimatyczne perfekcyjnie nadają się do hodowania fasoli.
zastosowanie miodu fasolowego:
- Wzmacnia układ opornościowy.
- Wspomaga pracę serca.
- usprawnia leczenie grypy i przeziębień.
- Łagodzi schorzenia żołądkowo- jelitowe.
- Przyśpiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do poprawnego trawienia.
Kolor: W płynnej postaci jest on słomkowy, a gdy się skrystalizuje, staje się kremowobiały.
Smak: Niezbyt słodki, a choćby delikatnie kwaskowaty.
Zapach: Aromat kwiatów fasoli.
Przechowywanie: Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia: Czerwiec/ Lipiec
Krystalizacja: przeciętna krystalizacja.