
Grill to prawdziwa kuchnia polowa, na której można przygotować przystawki, dania główne i desery. Oczywiście, jak w każdym działaniu i tu konieczna jest wiedza i praktyka - właśnie nimi chciałam się z Wami podzielić, przygotowując tę książkę. Jako doświadczony przewodnik pomogę Wam przygotować jednocześnie pyszną i prostą bruschettę z oliwą czosnkową, która sama w sobie jest nieszablonowym daniem, otwierającym dopiero menu z sałatkami warzywnym, z grillowaną jagnięciną czy drobiem, jak i wspaniałe marynowane pieczenie wieprzowe, wołowe i cielęce podawane z wyjątkowymi sosami i z dodatkiem opiekanych warzyw. Wyszukacie tu dodatkowo przepisy na: steki z tuńczyka, łososia, grillowane pstrągi, karasie, okonie (w dodatku morskie), płotki...
A kiedy już ospali z nadmiaru wrażeń zasiądziecie w cieniu, orzeźwi was zapach deserów: pieczonych jabłek, balsamicznych brzoskwiń, gruszek z musem malinowym, grillowanych ananasów z waniliowym sosem ricotta.
Grill to wyśmienity pomysł na nudę, to zabawa jedzeniem. Proszę, potraktujcie mnie poważnie. Wiecie przecież, że nie jestem podlotkiem, więc skoro uległam fascynacji grillem, to nie bez powodu, w końcu skomplikowano zawrócić w głowie starszej pani.
Biorąc do ręki moją kolejną książkę, wprowadźcie trochę odmiany w swoim jadłospisie, pamiętając, iż grill to nie kiełbasa śląska i bułka. Wynajdziecie tutaj informacje dotyczące typów grilli, czasu pieczenia mięs i ich marynowania. OD wspaniałości eceptur na sosy, dipy, mieszanki przypraw - zakręci się w głowie niejednej doświadczonej kucharce.
Pozdrawiam i zapraszam już wkrótce na kolejne spotkania.
Eleonora Trojan