Polska - Kawiarki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Bialetti Elektryczna kawiarka "moka timer"

Bialetti Elektryczna kawiarka "moka timer"

PL 510.00 zł.

4 lat Nowy Sprzedam 25 odsłon ID #2424291

Opis

QR CODE
Bialetti Moka Timer Kawiarka elektryczna 6TZ - postępowość i wygoda

Elektryczna wersja kawiarki zaparzy nieprzeciętną kawę nawet kiedy Ty śpisz. Starczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na mocną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.

Kawiarka zaparzy kawę w tradycyjny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych entuzjastów.

Design

wytwarzana z aluminium kawiarka o konwencjonalnym kształcie konwencjonalnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie stworzonej z tworzywa, która jest wyposażona także w czytelny wyświetlacz.

Funkcjonalność

W kawiarce Moka Timer 6TZ zaparzysz kawę do 6 filiżanek nieznacznych espresso - jej objętość to 300 ml.
Jeśli lubisz większą liczba kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia dwóch standardowych filiżanek cappuccino (2x150 ml). Ewentualnie, możesz przygotwać za pomocą tej kawiarki dowolną inną kompozycję, np 3 filiżanki cappuccino, gdzie będzie miejsce na dolanie mleka, albo 1 całkowitą filiżankę kawy czarnej i dwóch cappuccino z pokaźniejszą ilością mleka.

  • Kawiarki są zaprojektowane tak, aby przygotowywać w nich określoną przez producenta ilość kawy. Wybierając jej wymiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
  • 1TZ = 50 ml kawy

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci potrzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej nieznacznie mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz doskonałą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Nakłaniamy do próbowania rozmaitych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej różnorodne oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Café Silesia
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane