Polska - Kawiarki - Ogłoszenia lokalne - Sprzedam, kupię na a6.pl - Kafeterka PEZZETTI Bellexpress 6 Cups 300 ml Pomarańczowy (8000743007375)

Kafeterka PEZZETTI Bellexpress 6 Cups 300 ml Pomarańczowy (8000743007375)

PL 69.99 zł.

3 lat Nowy Sprzedam 14 odsłon ID #4107025

Opis

QR CODE
Pezzetti Bellexpress Nero Induction kawiarka włoska 6TZ

tradycyjna włoska kawiarka z aluminium. Klasyk wyprodukowany poprzez producenta, której historia sięga 1940 roku.

Design

Kawiarka o tradycyjnym zarysie, z wygodną rączką. W pokrywce umieszczono szybkę, dzięki której możesz obserwować proces parzenia kawy.
spektakularny, ponadczasowy zarys kawiarki powoduje, że jest ozdobą każdej przestrzeni.

Ten model ma kolor głębokiej czerni.

Kawiarka wyprodukowana jest z trafnej jakości aluminium, które może być stosowane w kontakcie z żywnością.
Uchwyt kawiarki nie nagrzewa się, co widocznie ułatwia korzystanie z tego klasycznego włoskiego domowego ekspresu.

Funkcje

Kawiarka jest przystosowana do kuchni gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.

UWAGA!!! Dolny pojemnik ma ferromagnetyczne dno, co oznacza, że pomimo zapewnień producenta, może nie działać na każdej płycie indukcyjnej.

rozmiar kawiarki

6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona genialnym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) albo trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ Ci potrzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak zastosowanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Zachęcamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej rozmaite oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Media Expert
0 votes

Komentarze 0

Żadne komentarze nie zostały jeszcze dodane