
Wybierz rozmiar - 4 filiżanki (4TZ) albo 6 filiżanek (6TZ)
Kawiarka G.A.T Vintage jest progresywnym pomysłem na konwencjonalną metodę zaparzania prawdziwego domowego włoskiego espresso.
DesignG.A.T. Vintage została zaprojektowana w sposób, który przywołuje na myśl klasyczne kawiarki. Stąd dół tej kawiarki wygląda niezwykle tradycyjnie - to znany wszystkim kształt. Stworzony jest w aluminium.
Górny zbiornik zrobiony jest z tworzywa, dzięki czemu możemy podziwiać efekt pracy tego ekspresu.
Rączka ma ten sam odcień co dolne naczynko.
Podstawka stworzona jest z wytrzymałego tworzywa.
Model w odcieniu brązowym.
Funkcje kawiarkiKawiarkę obsłużysz za pomocą przycisków umieszczonych obok wyświetlacza (LED).
Dzięki funkcji podgrzewania zaparzona kawa pozostanie gorąca poprzez 30 minut.
Timer pozwoli Ci zaplanować rozpoczęcie procesu parzenia. Możesz na przykład tak zaprogramować kawiarkę, aby kawa była gotowa gdy się tylko przebudzisz.
zaopatrzona jest także w automatyczny wyłącznik.
- 4TZ ~200 ml
- 6TZ ~300 ml
Forever Miss Diamond 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 200 ml.
Będzie dobrym wyborem do przygotowania dwóch średnich filiżanek (2x100 ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.
Forever Miss Diamond 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona znakomitym wyborem do przygotowania dwóch charakterystycznych filiżanek (2x150 ml) albo trochę pokaźniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.
ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ potrzebujesz ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak wykorzystanie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- po kilku minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać także mleko. Namawiamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.