
Wybierz rozmiar - 4 filiżanki (4TZ) albo 6 filiżanek (6TZ)
Kawiarka G.A.T Vintage jest progresywnym pomysłem na tradycyjną metodę zaparzania prawdziwego domowego włoskiego espresso.
DesignG.A.T. Vintage została zaprojektowana w sposób, który przywołuje na myśl konwencjonalne kawiarki. Stąd dół tej kawiarki wygląda wyjątkowo tradycyjnie - to znany wszystkim kształt. Stworzony jest w aluminium.
Górny zbiornik zrobiony jest z tworzywa, dzięki czemu możemy podziwiać efekt pracy tego ekspresu.
Rączka ma ten sam odcień co dolne naczynko.
Podstawka tworzona jest z wytrzymałego tworzywa.
Model w kolorze czerwonym.
Funkcje kawiarkiKawiarkę obsłużysz przy pomocy przycisków umieszczonych obok wyświetlacza (LED).
Dzięki funkcji podgrzewania zaparzona kawa pozostanie gorąca poprzez 30 minut.
Timer pozwoli Ci zaplanować rozpoczęcie procesu parzenia. Możesz na przykład tak zaprogramować kawiarkę, aby kawa była gotowa gdy się tylko przebudzisz.
zaopatrzona jest także w automatyczny wyłącznik.
- 4TZ ~200 ml
- 6TZ ~300 ml
Forever Miss Diamond 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 200 ml.
Będzie dobrym wyborem do przygotowania dwóch przeciętnych filiżanek (2x100 ml) lub trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Forever Miss Diamond 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej objętość to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona wspaniałym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) lub trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ Ci potrzeba ok 20g kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz wykorzystać zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak użycie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest szczególnie ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się trafne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- po kilku minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Nakłaniamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, iż odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.