Witamina B12 jest ważnym kofaktorem licznych funkcji metabolicznych naszego organizmu. Pośród witamin z grupy B, właśnie witamina B12 jest elementyem w niedoborze. Przyczyny tego są różnorodne i mogą być zależne od nawyków żywieniowych czy kondycji przewodu pokarmowego. W takich przypadkach dodatkowa suplementacja witaminą B12 może być przydatna w wspieraniu różnorakich funkcji komórkowych. Bardzo w diecie wegańskiej podaż witaminy B12 jest potężnie ograniczona, ponieważ wybór sfermentowanych produktów jest ograniczony. Eksperci zalecają w takich przypadkach suplementację witaminą B12. Wchłanianie witaminy B12 jest związane w głównej mierze ze oryginalną cząsteczką transportową, zwaną czynnikiem wewnętrznym (intrinsic factor). W jelicie cienkim witamina B12 formuje oryginalny kompleks, który wiąże się z receptorami w ścianie jelita, co sprawia absorbcję witaminy B12 do komórek. Czynnik wewnętrzny formuje się samoistnie w przewodzie pokarmowym. Jednak wraz z wiekiem jego produkcja w organizmie może się zmniejszyć. W takim przypadku zwiększona podaż i bezpośrednie wchłanianie poprzez błonę śluzową nabierają obfitego znaczenia.