Probiotyki są żywymi mikroorganizmami, zwykle reprezentowanymi przez bakterie kwasu mlekowego. Częściowo zasiedlają one florę jelitową, jelito cienkie, a zwłaszcza jelito grube. Bakterie kwasu mlekowego są dostarczane wraz z pożywieniem, np.: przez sfermentowane warzywa lub sfermentowane produkty mleczne, takie jak kefir lub zsiadłe mleko. Innym źródłem ich występowania mogą być jogurty czy napoje na bazie jogurtu. Suplementy diety mogą być wykorzystywane jako źródło celowego uzupełnienia bakterii kwasu mlekowego. W tym celu opracowana została nowa mieszanka bakterii kwasu mlekowego, która zwiększa paletę produktów Programów Zdrowia Komórkowego Dr Ratha – Dr. Rath's Probiotics™ – Program podstawowy. Dr. Rath´s Probiotics™ Program podstawowy łączy wybrane bakterie kwasu mlekowego z 8 przeróżnych szczepów bakteryjnych. Towar posiada: bifidobakterie, bakterie z rodzaju Lactobacillus i Streptococcus Thermophilus z specjalnego podgatunku streptokoków.