
Elektryczna wersja kawiarki zaparzy genialną kawę choćby kiedy Ty śpisz. Starczy wcześniej zaprogramować kawiarkę na potężną godzinę i obudzisz się przy zapachu kawy.
Kawiarka zaparzy kawę w tradycyjny włoski, domowy sposób. Ta tradycja sięga już stu lat! I pomimo upływającego czasu, wciąż znajduje nowych fanów.
Designtworzona z aluminium kawiarka o tradycyjnym zarysie tradycyjnego modelu Dama.
Kawiarka jest ustawiana na podstawie wytworzonej z tworzywa, która jest zaopatrzona też w czytelny wyświetlacz.
W kawiarce Moka Timer 3TZ przygotujesz kawę do 3 filiżanek espresso - jej objętość to 150 ml.
Jeśli lubisz obszerniejszą liczba kawy, kawy będzie wystarczająco dużo do wypełnienia jednej pokaźniejszej filiżanki (150 ml). Jeśli preferujesz kawę z mlekiem, wystarczy jej do dwóch - trzech mniejszych filiżanek, gdzie będzie jeszcze miejsce na dolanie mleka.
- Kawiarki są zaprojektowane tak, żeby przygotowywać w nich określoną przez producenta liczba kawy. Wybierając jej rozmiar, miej na uwadze ile kawy w danej kawiarce możesz przygotować.
- 1TZ = 50 ml kawy
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu odpowiedniej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz znakomitą dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym sporo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- dzisiaj precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest bardzo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się trafne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć specyficzne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.